Dette sier forskning

Derfor fungerer Bwellmetoden


Våre kundereferanser snakker for seg selv – Bwellmetoden fungerer. Men hva skyldes det? Her forklarer ekspertene i vårt forskningsråd og våre samarbeidspartnere hva som ligger bak metodens positive effekter.

1. Du fremmer feel-good-hormonet oksytocin

I vår ladestasjon får du både skånsom massasje og deilig varme, to viktige faktorer for å frigjøre oksytocin. I motsetning til kortisol, hormonet som øker blodtrykket og forbereder kroppen på stress og flukt, bidrar oksytocin til avslapning og angstreduksjon.

Ved å frigjøre oksytocin kan du redusere smerte og angst, senke blodtrykket og redusere mengden stresshormoner. Du blir også mer motstandsdyktig mot stress og bedre til å håndtere stressende situasjoner når de oppstår.

- Kerstin Uvnäs Moberg, lege, professor og pioner innen oksytocinforskning.

Når du hviler i våken tilstand uten å fokusere på noe spesielt, kan tankene dine lett snurre bort. Dette kalles tankevandring og øker energiforbruket ditt. Ved å slappe av i kroppen mens du deltar i mental trening, kan du hjelpe hjernen til å fokusere og dermed oppnå en mer effektiv restitusjon.

– Lars-Eric Uneståhl, verdensledende professor i mental trening.

2. Du oppnår aktiv hvile

Å legge seg på sofaen i noen minutter for å koble av kan være fristende, men faktum er at hvileperioder uten tydelig fokus kan ha motsatt effekt. Med Bwellmetodens mentale treningsprogram hviler du i stedet aktivt.

3. Du bedrer din dype søvn

Stress fører ofte til søvnproblemer, og det blir stadig mer vanlig å ty til sovemedisiner. Men sannheten er at det ikke er mengden søvn som er viktig – men hvor dypt vi sover.

I dag er det ingen medisin som får oss til å sove dypere. Men ved å regelmessig vie deg til mental trening og restitusjon, kan du redusere den grunnleggende spenningen og komme inn i den viktige dype søvnen, noe som er avgjørende for vår velvære og helse på lang sikt.

– Lars-Eric Uneståhl, verdensledende professor i mental trening.

I dag er psykiske lidelser den største årsaken til sykefravær på jobben, og stresssymptomer utgjør en stor del. Dette medfører enorme kostnader for både samfunn, bedrifter, organisasjoner og enkeltpersoner. Ved å investere i effektiv restitusjon og hvile kan vi redusere antall sykefravær og spare millioner av kroner hvert år – på alle nivåer i samfunnet.

- Lege Peter Währborg, sosiolog, psykolog og lege.

4. Du sparer penger

Å investere i effektiv restitusjon og hvile på arbeidsplassen er mer lønnsomt enn du tror. Og det gjelder ikke bare deg og din organisasjon.

5. Du skaper uventede effekter på arbeidsplassen

Når vi evaluerer arbeidsplassen vår, setter vi oss ofte fast i å måle dårlig helse og negative faktorer. Men ved i stedet å fokusere på det som er bra og som medarbeidere er fornøyde med, kan vi raskt skape positive krusninger på vannet – som strekker seg utover restitusjon.

Når man tilfører noe positivt til arbeidsplassen, kan det skape en såkalt utvide-og-bygg-effekt. De positive følelsene som investeringen gir kan føre til at vi utvider vår bevissthet og oppmuntrer til en mer fleksibel og kreativ måte å tenke på.

- Lege Dan Hasson, spesialist i stressmestring.

Mindfulness er oppmerksomt nærvær; du er bevisst til stede uten å dømme. Mindfulness handler ikke om å fjerne stress. For stress er naturlig og alle opplever ulike situasjoner med stress. Mindfulness er et verktøy for å akseptere og håndtere stress når det oppstår.

- Anders Meland, Mental trener & forfatter bak boken Stillhetens råskap - mindfulness for å prestere på topp

6. Du kan  ikke forsikre deg mot stress, men du kan trene på hvordan du takler det

Mindfulness gir deg styrke til å stå stødig i kaotiske eller ubehagelige situasjoner. Mindfulness og mentale treningsøvelser hjelper deg til å kjenne etter hvem du er bak tankene og følelsene, og gir deg et rom i stillhet og refleksjon.  Du bruker mindre energi på det du ikke kan gjøre noe med, mer energi på her og nå, på pusten, på livskvalitet og prestasjon.

7. Du fremmer power-effekten

Kjenner du at øyelokkene siger og kroppen blir trøtt på ettermiddagen? Det er kroppens naturlige varselbjelle som varsel om at det er på tide å logge mental av. Det aller beste er å ta en powernap på 15-20 min. Mange norske arbeidsplasser har lagt til rette for hvilepauser i løpet av arbeidsdagen. Studier viser en økt grad av produktivitet og lavere sykefravær i bedrifter der ansatte har hatt fått mulighet til å ta små høneblunder i arbeidstiden.

Vår studie viste at ved å ta hvilepauser på dagtid, reduserte man trøtthet med nesten 40%. I snitt påvirket powernap yteevnen hos ansatte i en bedrift med 10%. Etter kun en måned med powernapping ble deres fysiske helse bedret med 6%, den mentale tilstedeværelsen økte med 9% og kvaliteten på det arbeidet de gjorde steg med 10%.

- Sara Mednick er en kognitiv nevroforsker ved UC Irvine og forfatter av Hidden Power of the Downstate og Take a Nap! Change your life