Fem gode grunner til å redusere stillesitting

Artikkel fra «Revisor informerer» ENKLE GREP GIR BEDRE HELSE Hvor mange timer sitter du i døgnet? Mangel på mosjon og stillesittende...

Kategori:

Hvor mange timer sitter du i døgnet? Mangel på mosjon og stillesittende livsstil er et stort helseproblem. «Sitting is the new smoking» er det nye begrepet og sier det meste.

«Sitting is the new smoking» Å sitte har blitt den nye folkesykdommen og forsking viser at «sitting is the new smoking», er dekkende for helserisikoen ved stillesitting. Tall fra Norges Idrettshøgskole viser at ungdom sitter 70 % av dagen, og opp til ni timer hver dag. Voksne kontorarbeidere sitter ofte mer og opp mot 12 timer pr. dag. I 2014 la Helsedirektoratet for første gang frem en anbefaling om å redusere stillesitting for barn, ungdom, voksne og eldre. Å trene 2–3 ganger i uka opphever ikke de negative effektene av å sitte for lenge, sier professor James A. Levine. Det er en rekke prosesser i kroppen som fungerer dårlig når vi sitter time etter time. Reduserer vi tiden vi sitter på rompa, gir det en rekke helsefordeler.

1. Overskudd i hverdagen
Vi føler oss piggere i kropp og topp når vi beveger kroppen jevnlig. Blodsirkulasjonen stimuleres og sørger for god hormonbalanse. Å gå er en fantastisk aktivitet som gir en rekke helsefordeler.Du trenger definitivt ikke å legge ut på lange løpeturer eller utføre hard styrketrening for å kjenne overskudd i hverdagen.

2. Vektkontroll
I utgangspunktet tenker du kanskje at å gå ikke gir så stor effekt! Uavhengig av intensitetsnivå så får du en betydelig økning i energiomsetningen (forbrenning av kalorier) ved å være i bevegelse kontra å sitte stille. Ved å ta joggeskoene på og øke tempoet, vil aktiviteten føre til høyere forbrenning ved like mange minutter med aktivitet. Å redusere stillesitting generelt er en avgjørende faktor for vektkontroll over tid.

3. Hjertet har godt av det
Både her til lands og internasjonalt har vi fått øynene opp for den store selvstendige helserisikofaktoren stillesitting. Økt hverdagsaktivitet reduserer høyt blodtrykk og kolesterol, som er viktig for god hjertehelse. Regelmessig fysisk aktivitet er også gunstig for fettnivået i blodet, insulinfølsomhet, overvekt og blodets evne til å levre seg.

4. Skjelettet og muskulaturen styrkes
Belastning av ledd og muskler har betydning for vår holdning, som igjen har betydning både for vår fysiske og mentale helse. Å gå er mindre skadelig for leddene dine enn tøffere aktiviteter som løping, hopp og sprett – samtidig som å gå reduserer risiko for benskjørhet. For at dette skal ha god effekt, er det viktig med daglig aktivitet.Både muskler i rygg, mage og hofter aktiveres når du går, og jobber kontinuerlig for å stabilisere og holde kroppen oppreist.

5. Lungekapasiteten bedres
Helsedirektoratet anbefaler daglig fysisk aktivitet. Gjør du det, så vil det påvirke oksygenopptaket ditt positiv. Forskning viser at 150 minutter moderat til intens trening i uka ser ut til å henge sammen med en 65 % forbedring i søvnen. Økning i hverdagsaktivitet og bedring av lungekapasitet påvirker også våkenhet på dagtid og bedre konsentrasjon. Du kan gå mens du jobber! Målet er å bedre helsen til enkeltindivider og i bedrifter!

Tekst: Ingun Mjaaland

Bli kunde hos Bwell

Ta kontakt med oss om du ønsker å bli kunde.

Bli kunde