Bare «må sjekke» mobilen!

Artikkel fra «Revisor informerer» ENKLE GREP GIR BEDRE SØVN OG GODE RELASJONER Har du opplevd at du «bare må» sjekke mobilen – nyheter...

Kategori:

Har du opplevd at du «bare må» sjekke mobilen – nyheter, mail, Facebook eller noen annet? Avslutter du også kvelden med å være på nett, når du egentlig skulle ha gjort noe helt annet? Det er en veldig dårlig idé om du vil ha overskudd i hverdagen, gode relasjoner og være effektiv.

Hjernen er på høygir
Hjernen skriker etter å logge av duppeditter, men vi lytter ikke til hva kroppen vil ha. Kronisk eksponering for digitale distraksjoner kan fort bli slitsomt. Vårt psykologiske og biokjemiske system kommer i en form for hyperaktiv tilstand som kan gjøre at det:

er vanskelig å konsentrere segvi blir mindre effektivesvekker samspill og kommunikasjon med de rundt ossreduserer kvaliteten på nattesøvnenimmunforsvaret svekkes og muskelspenninger øker

Forskning viser også at spennende spill, tv-programmer og mobilbruk i tiden før vi skal sove kan gjøre at kroppen gires opp isteden for at kroppen får ro til å komme inn i søvnmodus.

Dårlig søvn og alvorlige helseproblemer
Økt bruk av elektronikk på senga kan føre til dårlig søvn og alvorlige helseproblemer. Det viser undersøkelsen 2011 Sleep in America som er gjort av amerikanske National Sleep Foundation. Forskningen viser at å utsette oss for lys fra elektroniske apparater rett før vi legger oss demper produksjonen av søvnhormonet melatonin, øker oppmerksomheten, forskyver døgnrytmen og gjør det derfor vanskelig for oss å sovne.

Ståle Pallesen, professor i psykologi ved Universitetet i Bergen, var nylig prosjektleder for en norsk studie om forholdet mellom søvn og bruk av interaktiv teknologi. Pallesen sier at resultatene viser at de som bruker PC eller mobil i senga, sovner senere.Funnene er i tråd med de amerikanske studiene.

Svekker konsentrasjonen og kommunikasjon
Har du opplevd at den du snakker med stadig flytter blikket og fokuset ned på mobilen for å sjekke pushvarsler, mail, sosiale medier? Det svekker ikke bare konsentrasjonen til den som retter oppmerksomheten over på noe annet, det kan fort føre til irritasjon og opplevelse av dårlig kommunikasjon. Det gjelder i ulike relasjoner som parforholdet, som forelder, i sosiale lag og ikke minst i jobbsammenheng.

Tre tips til god nattesøvn og gode relasjoner
Det er fullt mulig å endre vaner. Vi kan starte med å være bevisst og gi oss selv mulighet til å reflektere over vår tilgjengelighet, på for eksempel mail, sosiale medier, telefon og det å stimulere hjernen hele tiden.1. Prioriter søvn og legg bort elektroniske duppeditter ca. 1 time før du skal sove.2. Lag en plan – for når du skal være fullt og helt til stede for de rundt deg og deg selv.3. Sett av tid til stillhet – hver dag.

Det kan virke banalt og kanskje det bare er å gjøre noen små justeringer.Dersom du tenker at du vil gjøre endringer, men får det ikke helt til på egenhånd, så oppfordrer jeg deg til å søke inspirasjon og få hjelp.

Tekst - Ingun Mjaaland - Bwell Norge AS


Bli kunde hos Bwell

Ta kontakt med oss om du ønsker å bli kunde.

Bli kunde