Fem gode grunner til å sove på jobben

En høneblund midt i arbeidstiden kan gjør deg mindre syk og mer produktiv. Vi lader diverse duppeditter kontinuerlig, men hva med oss selv?

Kategori:

En høneblund midt i arbeidstiden kan gjør deg mindre syk og mer produktiv, mener søvneksperter. Vi lader diverse duppeditter kontinuerlig! Hva med det viktigste verktøyet av dem alle – oss selv – dine medarbeidere – sjefen?


Take a nap! Change your life.

Tittelen er hentet fra boka til en av verdens fremste forskere på effekten av powernapping, dr. Sara Mednick. Det handler om å sette av tid til å sove i korte perioder mens man er på jobben. Formålet er å redusere antall våkne timer i strekk, og dermed restarte og booste hjernen og resten av kroppen.

Søvnforsker Børge Sivertsen sa til NRK i januar 2017 at bedrifter bør legge til rette for en kort lur i arbeidstiden. Sivertsen henviser til forskning fra USA og Sverige. I nabolandet har de sett at sykefraværet har gått ned hos kommuner som har innført mulighet for power naps.

Det er mange gode grunner til å sove litt på jobben:

1. Produktiviteten økes
Forskningsstudier konkluderer med at vi sover for lite i mange land, inkludert Norge. Når vi får for lite søvn, så blir vi fortere slitne og vi har ikke mulighet til å prestere på vårt beste. Etter en normalarbeidsdag på 8–9 timer jobber vi på halv fart, dvs. 50 % av kapasiteten vår. Tar vi oss tid til 15 minutters power nap, har vi høy arbeidskapasitet gjennom hele dagen, viser forskning.

2. Overskudd i hverdagen
For å kunne være produktive på jobb er det mange faktorer som spiller inn. Den viktigste av alle er overskudd. Hvilken tilstand vi er i etter jobb, spiller også en rolle for hvordan vi har det om kvelden og arbeidsdagen etter. Ved å ta deg en høneblund midt på dagen får du både mer overskudd og du øker kvaliteten på nattesøvnen. Sannsynligheten for at du har ork til å ta deg en gåtur eller trene på kveldstid er også økende, dersom du har overskudd etter en jobbdag.

3. Prestasjon og ytelse
Når det gjelder prestasjoner og ytelse, er det godt dokumentert at dersom du har et søvnunderskudd, så vil en kort blund virke positivt. Er vi mer uthvilte, våkne og til stede, så har det en direkte positiv effekt på vår prestasjonsevne. Det viktigste vi kan lære fra toppidretten er bruk av restitusjon som en sentral faktor for å nå dit en vil. Søvn og hvile er ikke bare avgjørende for de som skal stå øverst på pallen, men også for alle oss andre som skal fungere godt hver dag.

4. Hukommelse bedres
Det er velkjent at søvn og hukommelse henger tett sammen. Ståle Pallessen, professor i psykologi ved Universitetet i Bergen, forklarer at hjernen blir forstyrret langt mindre når den sover, det skjer permanente strukturelle endringer i hjernen som danner grunnlaget for hukommelse. Dette skjer både under korte og lange søvnperioder, noe som bedrer hjernens kapasitet.

5. Kommunikasjon
Har du opplevd at enkelte «andre» har litt kort lunte av og til? Årsaken til det er som oftest at «de» er trøtte og slitne. Vår evne til tilstedeværelse svekkes utover dagen. En liten pust i bakken kan hjelpe til at stressnivået justeres ned og vi får økt vårt overskudd. God kommunikasjon skjer når vi er våkne til stede!

Det er et økende samfunnsproblem at vi er trøtte og slitne. Vi må alle ta ansvar for egen helse, samtidig som bedrifter er tjent med å legge forholdene til rette for den enkelte. Arbeidsgivere vil ha produktive, friske og glade medarbeidere! Sove på jobben er et effektivt HMS-tiltak og kan også ha betydning for bedriftens økonomi.

Tekst: Ingun Mjaaland


Bli kunde hos Bwell

Ta kontakt med oss om du ønsker å bli kunde.

Bli kunde