Lag deg noen gode vaner i sommer

Vi går inn i årets roligste måneder - for de aller fleste. Men resten av året står vi i fare for å skynde oss så mye at alt stopper opp.

Kategori: Mental helse

Jente som blåser på løvetann

Ønsket om å oppnå gode prestasjoner har fått samfunnet til å fokusere på helse, trening og et sunnere kosthold, mens vi fortsetter å stresse oss igjennom hverdagen på jakt etter mer overskudd og energi. Sykefraværet er stadig økende og rundt halvparten av norske arbeidstakere sliter med én eller flere helseplager relatert til stress. I en studie fant man at 60 prosent av norske ledere har vært utbrent eller er i faresonen for å bli det. Dersom vi mennesker fortsetter på høygir uten å finne "pauseknappen" og bare være iblant, står vi i fare for å ende i en tilstand av kronisk og skadelig stress.

Hvilekraft

Det er komplekse årsaker bak stressrelaterte plager og dermed heller ingen lettvinte løsninger. Samtidig har vi mer enn nok kunnskap til at ingen kan lene seg tilbake og si at det er umulig å gjøre noe med. Mediene er fulle av ekspertuttalelser om at det lønner seg å ta helt ferie i ferien; tømme hodet, stresse ned fra kravene vi er utsatt for i hverdagen. Husk da på at det er like viktig å ta «miniferier» hver eneste dag. Det handler om å finne hvilekraft-teknikker som gjør at vi lader fortløpende. Gjør vi ikke det, kan det bli bråstopp uten at vi har lagt merke til at vi er i ferd med å lade helt ut.

Mental trening

Mental trening handler om å bevare konsentrasjonen og motivasjonen, om å håndtere stress og press, om å prestere maksimalt når det gjelder mest. Å endre en mental vane kan være krevende, nettopp fordi vi prøver å innarbeide ny måte å tenke på. Å øve det inn som en ferdighet - er mental trening.

Mental trening handler om å bevare konsentrasjonen og motivasjonen for å nå toppen.

Mental trening i toppidretten er godt dokumenter. Vi bruker mange av de samme teknikkene som toppidrettsutøverne i vår mentale trening i en eller annen form - gjerne ubevisst. Men for å oppnå ønskede resultater må vi jobbe systematisk og målrettet over tid.

For at mental trening skal fungere, må det legges til rette for det og være akseptert. Hvilepauser i arbeidstiden er sunt. I de aller fleste virksomheter er det menneskene som skaper resultatene, og det må derfor bli like selvfølgelig å investere i menneskene der som i maskiner på en fabrikk.

Nærvær og oppmerksomhet gjør oss bedre rustet til å håndtere stadige endringer og nye krav – og å oppnå resultater. Det handler om å holde hodet kaldt og hjertet varmt.

Fokus

Oppmerksomt nærværstrening og mindfulness er effektivt for å få ned stressnivået i kroppen og samtidig holde konsentrasjonen oppe gjennom en lang og krevende arbeidsdag. Det er ikke vanskelig, men krever at det blir prioritert. Og vi fortjener å tillate oss en indre bærekraftig balanse!

Bedrifter som sørger for mental trening til sine ledere og ansatte vil ha konkurransefortrinn. Investeringen kan vises på bunnlinjen i form av økt nærvær og mindre sykefravær. Et godt arbeidsmiljø med fokuserte og tilfredse ansatte er mer skapende, effektive og løsningsorienterte. De kommuniserer tydeligere og oppnår mer med mindre stress. Arbeidstakere som jobber i slike miljøer er mindre utsatt for langvarig sykefravær og har økt tilstedeværelse og bedre livskvalitet i livet generelt.

Øvelser du kan ta i bruk allerede i sommerferien for å senke stressnivået:

1. Fokuser på pusten

Det enkleste verktøyet vi kan ta i bruk for å roe ned, er pusten. Når du fokuserer på å puste godt inn og ned i magen, senke skuldrene og puste godt ut – senker du spenningsnivået i kroppen momentant. Kjenner du deg spent eller stresset – vend fokuset inn mot pusten og ta noen dype åndedrag.

2. Aktiv hvile

Vær til stede i øyeblikket. Om du er på ferie med familien eller alene, stopp opp og kjenn etter. Tilstedeværelse og det å stoppe opp i øyeblikket og bare «være» - er en god øvelse for å finne roen imens du holder på med noe aktivt.

3. Refleksjon

Oppsummer dagen med minst en ting du er takknemlig for💚

4. Fysisk aktivitet

Vi vet alle at aktivitet er bra for vår fysiske helse, i tillegg bedrer det vår psykiske helse og kognitive funksjoner. Benytt denne sommeren til å gjøre aktiviteter du liker. Fysisk aktivitet igjennom lek og bevegelse er god medisin for å forbygge stress.

Hvilepause i en blomstereng

Sommerøvelse:

  • Rydd i innboks.
  • Sett deg noen lavterskel mål for fysisk aktivitet.
  • Lag deg en plan for en myk start etter ferien som inkluderer hvilepauser.
  • Nevn 10 ting du har gjort bra i hittil i år.
    • Hva vil du gjøre mer?
    • Hvordan ser du for deg at det skal gjøre

Hva kan du starte med allerede i dag?

God sommer fra Bwell gjengen 🌼🌼🌼

Bli kunde hos Bwell

Ta kontakt med oss om du ønsker å bli kunde.

Bli kunde