Klokka 14 knekken

Se på klokka 14 knekken som kroppens varselbjelle som gir deg beskjed om å «logge av».

Kategori: Forskning

Trett og sliten mann som får knekken

Stress og tretthet på arbeidsplassen kommer stort sett ikke av at den fysiske belastningen er for stor, men av at vi ikke tar oss tid til å hente oss inn igjen. En undersøkelse, laget for Psykologisk institutt ved NTNU i Trondheim, viser at sju av ti arbeidstakere har vært plaget av tretthet de siste 30 døgn. Søvnforskere hevder at bedrifter bør legge til rette for en kort lur i arbeidstiden. En liten pause er positivt for tilstedeværelsen, bedrifter opplever økt produktivitet og det gir lavere sykefravær.

Kjenner du at øyelokkene siger ned og kroppen blir trøtt når klokka nærmer seg 14?

Det er ikke bare fordi du har jobbet lenge eller intenst. «Klokka 14-knekken» kommer av kroppens naturlige døgnrytme som gjør at du blir trøtt. Rundt klokka 14 kommer et trykk i hjernen som gir langsomme hjernebølger, like dem man ser under søvn. Denne duppen kommer også på en tid på døgnet der mange allerede har jobbet flere timer foran skjermen. 

Se på klokka 14 knekken som kroppens varselbjelle som gir deg beskjed om å «logge av». – Det aller beste du kan gjøre er er å ta deg liten powernap. Men husk! Den skal ikke vare lengre enn 15-20 minutter. Powernap defineres som en kort søvnperiode som avsluttes før du går inn i dyp søvn. Forskning viser en rekke positive fordeler og effekter ved å ta seg en høneblund i løpet av arbeidsdagen: man opplever mindre stress, får økt oppmerksomhet og produktivitet, bedre hukommelse og inn læring. En powernap er også godt for hjertet, gir bedre kognitive ferdig heter, økt motivasjon for fysisk  aktivitet, økt kreativitet, bedre helse og økt overskudd.

Med andre ord, en liten powernap på ca. 15 minutter kan utgjøre en stor forskjell både for enkeltindividet og bedriften. En powernap kan gi økt overskudd og gjøre at man opplever mindre stress.

Les også fem gode grunner til å sove på jobben.

Bli kunde hos Bwell

Ta kontakt med oss om du ønsker å bli kunde.

Bli kunde