Oksytocin - nøkkelen til et godt arbeidsmiljø og robuste ansatte

Lær hvordan du kan legge til rette for økt produksjon av oksytocin på arbeidsplassen, slik at du kan få robuste ansatte!

Kategori:

En klem kan bidra til økt oksytocin.

Oksytocin, også kalt “velværehormonet” eller “kjærlighetshormonet”, er et viktig hormon som gjør at vi føler oss bra, i tillegg til at det reduserer stress og uro. Ved å aktivt legge til rette for økt produksjon av hormonet på arbeidsplassen, vil du kunne få robuste ansatte som er mer effektive og mindre syke.

Hva er oksytocin?

Oksytocin er et hormon som er med på gi oss en følelse av ro og velvære. Hormonet skilles blant annet ut under orgasmer og kalles derfor ofte for “kjærlighetshormonet”. Oksytocin sørger for at vi klarer å knytte bånd med og føler oss trygge rundt andre mennesker. 

Grunnen til at hormonet har denne beroligende effekten på oss handler om hvordan det senker kortisolet i kroppen vår. Kortisol er også kjent som et “stresshormon”, da det sammen med adrenalin produseres når vi utsettes for stressende situasjoner eller følelser.

Stressmestring med mental trening som metode

Oksytocin spiller også en viktig rolle under fødsel, på grunn av sin evne til å utvide livmorhalsen. I tillegg sørger hormonet for at kvinnen får melk i brystene og at hun knytter emosjonelle bånd med sitt nyfødte barn.

Enkelt forklart kan man si at oksytocin er et hormon som hjelper oss å føle oss bra, ved å redusere symptomer som stress og angst, og ved å tilføre oss en følelse av glede og trygghet.

Velværehormonet på arbeidsplassen

Selv om vi ofte snakker om oksytocin i forbindelse med intimitet mellom to mennesker eller fødsler, er hormonet også viktig for at vi skal kunne trives og gjøre det bra på jobb. Berøring som massasje, stryking og klemming fremmer utskillelse av oksytocinnivået i blodet. Studier viser også at gode klemmer gjør oss mer lykkelig og mindre nervøse. Når vi knytter bånd med våre kolleger vil vi oppleve at arbeidsgleden øker og hormonets evne til å senke stressnivåene våre kan være nyttig i mange arbeidsrelaterte situasjoner.

Ved å vite hvordan vi kan øke våre oksytocinnivåer, kan vi legge til rette for en god arbeidskultur. Ansatte med høye nivåer av oksytocin vil føle seg mer avslappet, lykkelig og i synk med sine kolleger. Dette vil igjen redusere negative følelser slik som stress og uro, og kunne føre til bedre resultater og et bedre arbeidsmiljø.

Slik får du lykkelige, effektive og robuste ansatte

For å utnytte alle fordelene oksytocin gir oss, er det flere ting arbeidsplassen kan gjøre. Det er flere faktorer knyttet til selve arbeidsmiljøet som vil kunne legge til rette for økt produksjon av hormonet.

Arbeidsmiljøet som øker oksytocinproduksjonen:
  • Åpenhet
  • Omsorg og medmenneskelighet
  • Skryt og belønning
  • Tillit
  • Høy takhøyde

I tillegg til dette er det flere mindre ting som kan gjøres for å stimulere hormonproduksjonen. Dette er tiltak som ikke koster noe, men som kan ha store fordeler for både bedriften og de ansatte. Her er det blant annet snakk om å for eksempel ta en liten pause der man hører på musikk, gjør noen enkle treningsøvelser eller lignende. 

Andre faktorer som stimulerer oksytocinproduksjonen:
  • Latter
  • Musikk
  • Dyr
  • Bevegelse
  • Fysisk kontakt som klemming og massasje


Massasjestol for de ansatte

Hormonet oksytocin fremkaller følelser av tilfredshet, reduksjon av angst og ro og trygghet. Oksytocin fremmer og følelsen av velvære. Det å få massasje, selv om det ikke er fra noen andre, bidrar til økt produksjon av hormonet. Det er her Bwell Pausen kommer inn. Dette er en massasjestol med guidede lydprogram i mental trening for bedrifter. Ved å bruke noen minutter av arbeidsdagen på dette, vil du få den pausen du trenger for å lade batteriene i en hektisk hverdag. Dette vil igjen før til mindre sykdom, stress og tretthet, og mer overskudd og energi.

Les mer om vår massasjestol med mental trening her

Vil du vite mer om hva Bwell kan gjøre for deg og din bedrift eller har du noen spørsmål om våre produkter eller tjenester? Ta kontakt med oss!

Bli kunde hos Bwell

Ta kontakt med oss om du ønsker å bli kunde.

Bli kunde